Quantcast
Channel: Swedroid | Nordens största Android-community » tizzbird
Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Test av mediaspelaren TizzBird Stick N1 – Android för teven

$
0
0

Manicken TizzBird Stick N1 kan sammanfattas i en mening: en Ice Cream Sandwich-baserad mediaspelare med tillgång till Play Store för din TV i form av en liten sticka som ansluts till en vanlig HDMI-port. Det är en miniatyrdator som är tänkt att göra din dumburk smart.

Vi skrev om TizzBird i våras och förhandsintresset har varit ganska stort. Efter att ha använt enheten en tid kan vi konstatera att TizzBird N1 är en förtjusande manick. Den testades tillsammans med en fyra år gammal 32-tums LCD-TV och TizzBird lyckades med konststycket att få den relativt ålderstigna apparaten att kännas modern.

Vi börjar med en snabb genomgång av hårdvaran och finesserna. TizzBird ser ut som ett USB-minne och ansluts till din teves HDMI-port. Den har en ARM Cortex A5-baserad 800MHz-processor, grafikdelen Mali-400, 1GB RAM (finns även en variant med 512MB RAM), 4GB inbyggt lagringsutrymme och plats för minneskort. Stickan stödjer Wi-Fi (b/g/n, dock blott 2.4GHz-bandet, ej 5GHz), NFS, DLNA och Samba. Mediafiler kan enligt TizzBird strömmas i upp till 15Mbps och om man istället läser från USB så klarar TizzBird av ända upp till 30Mbps.

Under vår testperiod har vi, med senaste uppdateringen installerad, haft lite blandade framgångar med strömmande av tunga 1080p-filmer (bitrate på över 10Mbps) via TizzBirds egenutvecklade program TizzNFS. Vi mäter upp 19Mbps via WiFi-uppkopplingen med Bredbandskollens app, så prestandan ska på pappret vara mer än nog för att strömma film på 10-12Mbps. Vi har ändå ibland gått bet och filmen startar helt enkelt aldrig. Vi ser då vi stöter på det här problemet bara en snurrande indikator som berättar för oss att enheten arbetar, men inget mer händer hur länge vi än väntar.

Även för TizzBird N1-användarna på vårt forum verkar framgångarna precis som för oss vara blandade. Strömmat material med lite lägre bitrate (i regel 720p- eller SD-upplösning) har inte varit några problem alls utan startar nästan omedelbart och utan hackande eller ”laggande”. Ej heller ställer DTS till några som helst problem – TizzBird N1 klarar detta galant via nedkonvertering, eller passthrough för den som så önskar.

Enheten kör Ice Cream Sandwich (4.0.4) med ett eget OpenGL-accelererat gränssnitt. Tack vare access till Play Store (om man väljer att installera GMT-versionen av TizzBirds mjukvara) får man tillgång till en uppsjö androidappar. YouTube och webbläsare följer med från början och tjänster som Voddler och Spotify kan installeras. Vi har testat Spotify samt nyss Sverigelanserade streamingtjänsten Netflix på TizzBird med mycket gott resultat, och även strömning från SVT Play, med högsta valbara kvalité, har med några få undantag (buffring) fungerat bra.

Det följer med en fjärrkontroll och det går även att koppla trådlös mus och tangentbord till stickan. Vi har använt fjärrkontrollsappen för Android som fungerar utmärkt. Appen är delvis virtuell fjärrkontroll men kan även användas som mus och tangentbord.

Installationen av TizzBird var enkel. Det var bara att sticka in den lilla enheten i en HDMI-port. TizzBird får ström från USB och lyckligtvis satt det en USB-port precis ovanför den lediga HDMI-porten på vår test-TV. Saknar teven USB-port kan man istället använda den medföljande strömadaptern eller valfri annan extern strömkälla som exempelvis en laptop eller en vanlig mobilladdare (5V 0.5-1A).

Ice Cream Sandwich startades på cirka 35 sekunder och vi möttes av ett snyggt och inbjudande virtuellt vardagsrum med genvägar till TizzBirds funktioner: filutforskare, foton, musik, filmer, inställningar, appar och webbläsare. Detta är enhetens hemskärm. Här visas engelsk text även ifall man valt svenska som systemspråk. Däremot visas de rena androidinslagen på svenska och tredjepartsappar använder vårt språk ifall de har stöd för det. Gränssnittet är rätt snabbt även om det blir en del små fördröjningar emellanåt. Trots att TizzBird kör Ice Cream Sandwich ser man egentligen bara ICS-designen bland androidinställningarna och i vissa appar.

TizzBird har gott om inställningsmöjligheter via åtta kategorier med alternativ. Vi finner bland annat inställningar för undertexter, video- och musikuppspelning och för Android. Man kan även välja hur listinnehåll ska visas vilket kallas för ”coverview”. Efter att vi anslutit TizzBird till Wi-Fi blev vi meddelade om att det fanns en firmware-uppdatering. Den installerades därefter utan problem.

Vi provade först att ansluta ett 16GB USB-minne med videofiler till TizzBird. Det gör man genom att helt enkelt stoppa minnet i TizzBirds egna USB-port. Vi kunde bläddra bland minnets innehåll och testade därefter att ansluta en extern hårddisk på 1TB. Även det fungerade fint och det gick att utforska diskens innehåll från TizzBirds filmsektion.

Om man trycker på Meny-knappen i filmläget kan man genom en funktion som kallas ”scrape” låta TizzBird skanna ditt bibliotek och automatiskt hämta information om filmerna, inklusive synopsis och bilder. Enheten lyckades bra med detta överlag. Här stötte vi dock på ett av få irritationsmoment. Omslagen visas nämligen inte i listan förrän man öppnat varje enskild film, något som naturligtvis inte är särskilt praktiskt.

Informationen som visas om varje film är annars tjusig, med bilder i helskärm tillsammans med filmomslaget i mindre format. En summering av handlingen visas intill information om regissör och skådespelare, längd, genre och releasedatum. Vyn för att bläddra bland musik har liknande finesser.

TizzBird har gediget stöd för undertexter och kan hantera formaten SMI, SUB, SRT, SSA, ASS, UTF och LRC. Undertexternas utseende kan anpassas och det är inga problem alls med kontrast och läsbarhet. Man kan få undertexterna att se ut som de som visas på SVT, med mörk bakgrund. Det går även att justera undertextstajmingen manuellt ifall det skulle behövas.

För det mesta startas undertexterna automatiskt men ibland får man lov att aktivera eventuella undertextsfiler för hand. Filmer kan för övrigt återupptas på samma ställe som man slutade titta på dem. Om man klickar på pilikonen uppe i högra hörnet av det virtuella vardagsrummet kan man dessutom få upp en lista över alla filmer och videoklipp som går att återuppta.

Vi har som sagt styrt TizzBird N1 med hjälp av enhetens androidapp. Den kommunicerar med TizzBird över Wi-Fi. Appen innehåller en virtuell variant av den fysiska fjärrkontrollen men kan även användas som mus och tangentbord. Genom att använda pekskärmen som trackpad kan man styra muspekaren vilket för det mesta fungerar bra och pekarens känslighet går att ställa in.

Ett tryck på skärmen framkallar musklick. De gånger man behöver mata in text i TizzBirds gränssnitt kan man helt enkelt skriva med hjälp av mobilens vanliga tangentbord – mycket smidigt. Ett undantag är dock de gånger vi behövt mata in en e-postadress. När vi försökt skriva in ”.com” med mobilens keyboard (SwiftKey) har nämligen ”punkt”-tecknet av någon märklig anledning raderat tecken, varvid vi istället fått använda TizzBirds inbyggda tangentbord.

Även om fjärrkontrollsappen varit till belåtenhet behöver man sannolikt en riktig mus och ett fysiskt tangentbord för att kunna surfa ordentligt på nätet med TizzBird. Det var nämligen lite väl krångligt att göra med hjälp av appen. Vi nämnde tidigare att vi testat Netflix – en amerikansk strömningstjänst som precis lanserats i Sverige vilken erbjuder ett stort bibliotek av filmer och TV-serier.


Det var enkelt att installera officiella appen från Play Store och Netflix-uppspelning fungerade fint genom TizzBird. Undertexterna var i minsta laget men det är möjligt att det finns en inställning för det som vi inte hittat. Värt att nämna är att om man ska titta på SVT Play så får man använda webbläsaren, något som dock inte utgjorde något hinder.

Summa summarum: det här är en utmärkt mediaspelare, med ett litet frågetecken för WiFi-prestandan vid strömmande av riktigt tunga filmer. Vi är glada att TizzBird Stick N1 faktiskt levde upp till förväntningarna och var lika bra i verkligheten som på pappret. Kräsna och inbitna smartTV- och HTPC-fantaster kanske inte låter sig charmas lika lätt, men undertecknad ger tummen upp för TizzBird.

TizzBird kostar strax under 1400kr och säljs utöver hos TizzBird själva även hos bland andra DustinHome och NetOnNet.

Uppdatering: Vi har stött på en del problem efter en längre tids användning av enheten som tyvärr drar ner helhetsintrycket. Ibland går det inte att byta undertext, snabbspolning fungerar inte överhuvudtaget för vissa videofiler, ljudet blir ibland osynkroniserat (händer dock inte ofta) och enheten har hängt sig vid flera tillfällen (tycks ske när Wi-Fi är påslaget i TizzBird men själva WiFi-uppkopplingen avslagen). Detta är sannolikt sådant som går att lösa genom firmwareuppdateringar men i nuläget är buggarna lite väl många.


Samsung Galaxy Note 2
Prisjakt:
Medelbetyg: 8,8

HTC One X
Prisjakt:
Medelbetyg: 8,3

Viewing all articles
Browse latest Browse all 2

Latest Images